Ambasador ALE - Active Life Energy

Ambasador ALE - Active Life Energy
Dla moich czytelników rabat 20% na zakupy w sklepie internetowym alenergy.eu. Żele, batony, odżywki i inne. Kliknij w zdjęcie po więcej informacji

Szukaj na blogu

lipca 23, 2017

Chlebek bananowo-kokosowy



Przyszedł czas na zamieszczenie na blogu mojego pierwszego autorskiego przepisu!

Smutne banany, które już całkiem przejrzałe spoglądały z talerzyka, wylądowały z innymi pysznymi składnikami w jednej misce i tak oto powstał chlebek bananowo-kokosowy.
Prosty, no i chyba FIT :P

Składniki na formę (keksówkę) o wymiarach 10 x 20 cm:
- 100g cukru trzcinowego
- 75g oleju kokosowego
- 2 banany
- 60g mąki kokosowej
- 60g mąki pszennej 550
- 50g mąki żytniej razowej 2000
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- szczypta soli himalajskiej
Opcjonalnie:
- 40g wiórków kokosowych
- 30g rodzynek (garść)
- łyżeczka cukru waniliowego LUB łyżeczka przypraw korzennych

Zamienniki:
- olej kokosowy - na masło (ta sama ilość)
- mieszanka mąk - na mąkę pszenną (1,5 szklanki)
- sól i cukier - według uznania (ta sama ilość)
W okresie letnim warto wykorzystać owoce sezonowe - zamiast wiórków kokosowych i rodzynek poleciłabym dodanie świeżych jagód (ok. 3/4 szklanki). 









 1. Suche składniki mieszamy w misce. Mąkę pszenną można przesiać, jednak i tak nie uda się tego zrobić z dwoma pozostałymi, dlatego jest to zbędne.
Do suchych składników wrzucamy także wiórki kokosowe oraz rodzynki.
W przepisie nie wykorzystałam ani cukru waniliowego, ani przypraw korzennych.


2. Do drugiej miski wrzucamy olej kokosowy (ja go nie rozpuszczałam, ale był miękki - w temperaturze pokojowej). Do oleju dokładamy banany i całość ucieramy widelcem lub drewnianą łyżką. Po uzyskaniu w miarę gładkiej masy wbijamy jajko i całość mieszamy. 





3. Do bananów z olejem i jajkiem wsypujemy suche składniki i dokładnie łączymy w jednolitą masę. Jeżeli masa jest za sucha (sypie się mąka i składniki nie połączyły się) można dodać odrobinę wody/mleka.



4. Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.




5. Ja swój chlebek piekłam modulując ustawieniami piekarnika (bez termoobiegu):
 - 20 min w temp. 160˚
- 20 min w temp. 175˚
- 20 min w temp. 130˚


Po wyciągnięciu chlebek zostawiamy do ostygnięcia. 
Chlebek jest wilgotny oraz optymalnie słodki (ja zredukowałam ilość cukru do 100g), dlatego można dołączyć do chlebka dodatki. Podać można go z sosem jagodowym, kulką lodów czekoladowych lub na sucho do słodkiej kawy.
Jest idealną formą zarówno deseru jak i przekąski do pracy.

Smacznego! :)


Popularne posty

Copyright © 2017-2018 Bieganie i fizjoterapia , Blogger